Thursday, October 22, 2015

စားေသာက္ဆိုင္ႏွင့္ ပါတ္သက္သည့္ အသံုးအႏႈံးမ်ား - အပိုင္း (၂)





Bottom of Form
 စားေသာက္ဆိုင္ႏွင့္ ပါတ္သက္သည့္ အသံုးအႏႈံးမ်ား - အပိုင္း (၂)
ယခင္အပိုင္းမွအဆက္

Kid’s meal -
ကေလးမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး ျဖန္႕ျဖဴးသည့္ အျမန္စား အစားအေသာက္။ Kid’s meal အေတာ္မ်ားမ်ားသည္ အေရာင္အေသြးစံုသည့္ အိတ္မ်ား (သို႕) ကတ္ထူပံုးမ်ားႏွင့္အတူ အိတ္ႏွင့္ ကတ္ထူပံုးမ်ားေပၚတြင္ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားနွင့္ အတြင္းတြင္ အရုပ္ တစ္ခု ပါေလ့ရွိသည္။ ပံုမွန္ kid’s meal တစ္ခုတြင္ ဘာဂါ၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ (သို႕) ပန္းသီးစိတ္မ်ား အစရွိေသာ အရံ (side) တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့့္ အေအးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ပါ၀င္ေလ့ရွိသည္။


Maître d'hôtel
-  စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးတစ္ခုတြင္ အမ်ားႏွင့္ ဆက္ဆံရေသာ ေနရာ (သို႕) အေရွ႕ပိုင္းကို စီမံရေသာသူ ျဖစ္ပါသည္။  Maître d'hôtel ၏ တာ၀န္၀တၲရားမ်ားတြင္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ စားပြဲထိုးမ်ားကို ၾကီးၾကပ္ျခင္း၊ ဧည့္သည္မ်ားကို ၾကိဳဆိုျခင္း ႏွင့္ ၎တို႕ကို စားပြဲေနရာခ်ေပးျခင္း၊ ၾကိဳတင္ေနရာယူမႈတို႕ကို လက္ခံျခင္း ႏွင့္ ဧည္သည္တို႕ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစရန္ လုပ္ေဆာင္ေပးျခင္းတို႕ ပါ၀င္သည္။

Meat and three
- ၾကက္ေၾကာ္မ်ား ၊ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားေသာ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ (country ham) ၊ အမဲသား ၊ အမဲသားျပားေၾကာ္ (fried steak) ၊ အမဲစဥ္းေကာတံုး (meatloaf) (သို႕) ၀က္နံရိုး (pork chop) အစရွိေသာ ေန႕စဥ္ ေရြးစရာ အသား ၃ - ၆ မ်ိဳးမွ ဧည့္သည္မ်ားက အသားတစ္မ်ိဳးနွင့္ (ပံုမွန္အားျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၊ အာလူး ၊ ေျပာင္း ၊ ဗိုလ္စားပဲ (green or lima beans) အျပင္ စားဖြယ္ဂ်ယ္လီ (gelatin) ၊ ႏို႕ေထာပတ္တို႕ျဖင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ခ်က္ထားေသာ ေျပာင္းဖူး (creamed corn ) ၊ macaroni (ေခါက္ဆြဲ ေခါင္းပြ)၊ ဒိန္ခဲႏွင့္ အီတလီ ေခါက္ဆြဲ (spaghetti) စသည္တို႕ ပါေသာ စာရင္းမွ ဟင္းသံုးမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ျခင္း။

Online food ordering –
App ႏွင့္ Web စာမ်က္ႏွာမွ တစ္ဆင့္ စားေသာက္ဆုိင္ (သို႕) အစားအေသာက္ လုပ္ငန္းတစ္ခုခု မွ တစ္ဆင့္ အစားအစာမ်ားကို မွာယူသည့္ လုပ္ငန္းစဥ္။ လူသံုးကုန္ပစၥည္းမ်ားကို အြန္လိုင္းမွ တစ္ဆင့္မွာယူျခင္းႏွင့္ မ်ားစြာ ဆင္တူပါသည္။

Platter (dinner)
-  အဓိက ဟင္းပြဲကို အသုပ္ (သုိ႕) အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ ကဲ့သို႕ေသာ အရံဟင္း တစ္မ်ိဳမ်ိဳး (သို႕) တစ္မ်ိဳးမကတြဲ၍ လင္ပန္းေပၚတင္၍ ျပင္ဆင္တည္ခင္း ေရာင္းခ်ျခင္း။

Signature dish –
စာဖိုမႈးတစ္ဦးခ်င္းဆီကို ခြဲျခားႏုိင္သည့္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ အစားအေသာက္ကၽြမး္က်င္သူ (gastronome) ကို မ်က္စိပိတ္ ျမည္းေစျပီး စားဖိုမႈးအမည္ကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ေစသည္အထိ ထူးျခားရပါမည္။ ပန္းခ်ီဆရာတစ္ေယာက္က သူ႕ ဟန္ပန္ကို ရွာျခင္းႏွင့္ တူညီေသာ အခ်က္အျပဳတ္ဆိုင္ရာ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ဟု ဆိုႏုိင္ပါသည္။ လက္ေတြ႕မွာ စားဖိုမႈး တစ္ေယာက္၏ signature dish သည္ အခ်ိန္ႏွင့္ အတူ ေျပာင္းလဲသြားပါသည္။ (သို႕) ၎တို႕အေနျဖင့္ signature dish တစ္ခုမက ပိုင္ဆိုင္ႏုိင္ပါသည္။

Sous-chef
- မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ ဒုတိယ ရာထူးအၾကီးဆံုး စားဖိုမႈး ၊ ဦးစီးသည့္ စားဖိုမႈးေနာက္တြင္ ဒုတိယေနရာလိုက္သည့္ စားဖိုမႈး။

Table d'hôte
- စားေသာက္ဆိုင္ အသံုးအႏႈန္းတြင္ Table d'hôte အစားအသာက္စာရင္းဆိုသည္မွာ ေရြးခ်ယ္ခြင့္ အနည္းငယ္သာရွိသည့္ အစားအသာက္ အမည္မ်ားစြာကို ပံုေသသတ္မွတ္ထားသည့္ ေစ်းႏႈန္းျဖင့္ ေကာက္ခံျခင္းျဖစ္သည္။ ထိုကဲ့သို႕ေသာ အစားအေသာက္စာရင္းကို prix fixe (ပံုေသေစ်းႏႈန္းဟု ဆုိလို္သည္) ဟူ၍လည္း ေခၚဆိုႏုိင္သည္။

set meal ႏွင့္ set menu ဟူသည့္ စကားစုမ်ားကိုလည္း အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။

Table reservation -
စားေသာက္ဆိုင္တြင္ စားပြဲခံု လြတ္ေနေစရန္အတြက္ ၾကိဳတင္၍ စီစဥ္ထားရွိမႈ။

Table sharing
- စားေသာက္ဆုိင္ရွိ စားပြဲခံု တစ္ခုတည္းတြင္ သိကၽြမ္းျခင္းမရွိသည့္ မတူညီသည့္ လူအုပ္စုမ်ား (တစ္ဦးတစ္ေယာက္တည္း ျဖစ္ေစ ဧည့္သည္ အုပ္စုလိုက္ျဖစ္ေစ) ကို အတူတကြ ထိုင္ေစသည့္ အေလ့အက်င့္။

Take-out
- စားေသာက္ဆိုင္မွ ၀ယ္ယူထားသည့္ အသင့္ျပင္ဆင္ထားျပီးသည့္ အစားအေသာက္မ်ား (သို႕) အျခား စားေသာက္ဖြယ္အရာမ်ားကို ၀ယ္ယူသူသည္ အျခားေနရာတြင္ စားမည့္ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ ၀ယ္ယူသည္၊ ပါဆယ္ဆြဲသည္။

Three-martini lunch -
စီးပြားေရးသမားမ်ား (သို႕) အလုပ္အမႈေဆာင္အဖြဲ႕၀င္မ်ားက ေအးေအးေဆးေဆးႏွင့္ ဇိမ္ခံျပီး စားေသာက္ေသာေန႕လည္စာကို ေဖာ္ညႊန္းေသာ အေမရိကန္ႏိုင္ငံတြင္ အသံုးျပဳေသာ အသံုးအႏႈန္းျဖစ္ပါသည္။ ထိုကဲ့သို႕ေသာ လုပ္ငန္းခြင္ရွိ ပုဂၢိဳလ္မ်ားသည္ အလုပ္လုပ္ရက္ တစ္ေန႕တာအတြင္ မာတီနီ (martini) တစ္ခြက္မက ေသာက္ႏုိင္ေလာက္ေအာင္ အားခ်ိန္ႏွင့္ သံုးစြဲရန္ ေငြတုိ႕ ရွိေနသည္ဟူေသာ လူအမ်ားက ယံုၾကည္ထားေသာ အခ်က္ကို ရည္ညႊန္းပါသည္။ ဤကဲ့သို႕ေသာ ေန႕လည္စာမ်ား၌ အဓိကျဖစ္ေသာ ဟင္းပြဲမ်ားတြင္ အမဲျပားကင္ (steak) ၊ ကမာမ်ား (oysters) ႏွင့္ ေက်ာက္ပုစြန္ (lobster) တို႕ပါ၀င္ပါသည္။

Wikipeida မွ List of restaurant terminology ကို ကိုးကားဘာသာ ျပန္ဆိုထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

မူရင္းေဆာင္းပါးကို ဤေနရာတြင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။







No comments:

Post a Comment