Wednesday, February 24, 2016

`` သင္ မသိေသးတဲ႔ ေထာပတ္သီး ရဲ႕ ရတနာ ´´


`` သင္ မသိေသးတဲ႔ ေထာပတ္သီး ရဲ႕ ရတနာ ´´
လူအမ်ားစုလည္း ‪#‎ေထာပတ္သီး‬ စားရင္
ေထာပတ္သီး အေစ့ႀကီး ထုတ္ပစ္လိုက္ရ မွ သေဘာက်ၾကတယ္ ထင္တယ္။
က်ေနာ္ဆိုရင္ အလယ္ေခါင္က အေစ့မာမာႀကီး ကို ဇြန္းနဲ႔ ေကာ္ထုတ္ပစ္ပီး ေထာပတ္အသားေလး ေတြခ်ည္း က်န္ေတာ့ရင္ သိပ္ေပ်ာ္တာ
smile emoticon
ဒါေပမဲ႔ သိပ္မၾကာေသးခင္က ` လူေတြ မသိေသးတဲ႔ ေထာပတ္သီး ´ အေၾကာင္းကို အင္တာနက္ website တခုကေန ဖတ္မိပီး အံ႔ၾသခဲ႔ရတယ္။

ဒါနဲ႔ပဲ စာဖတ္သူေတြ ကို အလြန္အသံုးဝင္တဲ႔
``ေထာပတ္သီး ရဲ႕ အလယ္ေခါင္က ရတနာေလး´´ အေၾကာင္း မ်ွေဝခ်င္တဲ႔ စိတ္ေပၚလာတယ္။
*ေထာပတ္သီး ရဲ႕ ရတနာ ဟာ ေထာပတ္သီးအေစ့ပါ။
*သင္မသိေသးတာကေတာ့
ေထာပတ္သီး တစ္ခုလံုးရဲ႕ ၇၀ % ေသာ Antioxidant ေတြဟာ ‪#‎ေထာပတ္သီးအေစ့‬ မွာ ပါဝင္ေနတယ္ ဆိုတာပါပဲ။
က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ေထာပတ္သီးအေစ့ အေၾကာင္းကို ပိုအသိနည္းမယ္ထင္မိတယ္။ ေထာပတ္သီးစားရင္ ေထာပတ္သီးအေစ့ကို လႊင့္ပစ္တာမ်ားတယ္။အခ်ိဳ႕လည္း တင္းတိပ္တို႔ ဘာတို႔ မွာ ေသြးလိမ္းဖို႔ သိမ္းထားတဲ႔လူလည္း ရိွမွာပါ။ဒါေပမဲ႔ ဘယ္သူမွေတာ့ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ရင္ အေစ့ကိုပါ ထည့္ႀကိတ္မယ္မထင္ဘူး။
#ေထာပတ္သီးအေစ့ ဟာ အျခား သစ္သီးအေစ့ေတြ နဲ႔မတူပါဘူး။
Cyanide , Tannin ေတြအျပင္
Green Tea မွာေတြ႕ရတဲ႔ Natural polyphenols ေတြ၊ Soluble Fiber ဆိုတဲ႔ ေပ်ာ္ဝင္ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ နဲ႔
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝေနပါတယ္။
ဘာေရာဂါေတြ အတြက္ေကာင္းသလဲ ဆိုရင္…
‪#‎Cancer‬ ကို တိုက္ခိုက္နိုင္စြမ္းရိွတယ္။
Procyanidin Trimmers A, 3-O - caffeoylquinic acid နဲ႔ 3-op - coumaroylquinic acid ေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ နဲ႔ ‪#‎အသည္းေရာဂါ‬ ေတြမွာ အထူးေကာင္းမြန္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
‪#‎နွလံုးေသြးလည္ပတ္မႈဆိုင္ရာ‬ ေရာဂါ ေတြမွာ ေသြးမခဲေစတဲ႔ သတၱိေၾကာင့္ *ေလျဖတ္တာ ကို ကာကြယ္ေပးသလို မေကာင္းတဲ႔ Cholestrol ကိုလည္း က်ေစတယ္။
‪#‎အေရာင္က်ေစျခင္း‬ အာနိသင္ေၾကာင့္ *အဆစ္ေရာင္အမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ႔ အဆစ္အဆက္ေရာဂါေတြမွာ သံုးနိုင္ပါတယ္။
‪#‎အစာေၾကေစျခင္း‬
အေစ့မွာ အုတ္ဂ်ံဳထက္ ပိုမ်ားတဲ႔ ေပ်ာ္ဝင္ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနလို႔ အစာကို ေၾကေစပါတယ္။Phenolic compounds ေတြ အမ်ားႀကီးပါလို႔ အစာအိမ္အနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ နဲ႔ ဘတ္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္၊ မႈိ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေတာင္အေမရိက မွာ ဝမ္းကိုက္ နဲ႔ အျခား အစာလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ သံုးၾကတယ္။
‪#‎အသားအေရေကာင္းမြန္ေစျခင္း‬
ေထာပတ္သီးအသား ကိုပဲ အေရျပားအတြက္ေကာင္းတယ္လို႔သိခဲ႔မယ္ထင္တယ္။ အေစ့ မွာ အေရျပား တစ္လ်ွဴးေတြ ကို ပိုအက်ိဳးရိွေစလို႔ အေရတြန္႔တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ နုပ်ိဳေတာက္ပေနေစတယ္။
‪#‎ေရာဂါကာကြယ္နိုင္စြမ္းျမင့္မား‬ ေစတဲ႔အတြက္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေရာဂါ မျဖစ္ေတာ့တဲ႔အျပင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း ျဖစ္စဥ္ ကိုပါ ေႏွးသြားေစပါတယ္။
ဒီေတာ့ အျခား အသီး အနွံ နဲ႔ အရြက္ေတြ ထက္ အာဟာရဓာတ္တန္ဖိုး ပိုမိုသာလြန္ေနတာကို သိရင္ အေစ့ကိုလည္း လႊင့္မပစ္ဘဲ စားေတာ့မွာေပါ့။
‪#‎ဘယ္လိုစားမလဲ‬???
ပထမနည္း
********
*အမ်ားစုက ေထာပတ္သီးအေစ့ကို ဓားနဲ႔ ၄ စိတ္ စိတ္ပီး Blender ထဲ ထည့္ႀကိတ္ပီး အမႈန္႔ျပဳလိုက္တယ္။ *ဒါမွမဟုတ္ အေစ့ကို ပလက္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ပီး တူနဲ႔ ထုပစ္လိုက္တယ္။
ရလာတဲ႔ အမႈန္႔ကိုမွ ေဖ်ာ္ရည္ထဲ၊ ဟင္းရည္ေတြထဲ ျဖဴးပီးေသာက္ၾကတယ္။
*ခ်က္ခ်င္း မသံုးခ်င္ေသးရင္ေတာ့ အေစ့ကို ျပတင္းေပါက္ေဘာင္မွာပဲ ေနလွန္းအေျခာက္ခံထားနိုင္ပါတယ္။
ဒုတိယနည္း
*********
*ပထမနည္းက အနံ႔ေတာ္ေတာ္ ျပင္းလို႔ အခ်ိဳ႕ေတြက မခံနိုင္ၾကဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ Blender ထဲကို ေထာပတ္သီး အေစ့ နဲ႔ ေထာပတ္သီးအသားထည့္ ပီးရင္ အရသာ ျပင္းရွတဲ႔ ဘယ္ရီသီး၊ ဟင္းနုနယ္ရြက္၊ နာနတ္သီး စတာေတြ နဲ႔အတူ ေရာေဖ်ာ္ေသာက္ၾကတယ္။
*တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ကီဝီသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းသီး၊ စြန္ပလြန္သီး၊ စပ်စ္သီး၊ အုန္းနို႔၊ ဂ်င္း စတာေတြ ထည့္ပီး အေစ့ရဲ႕ ျပင္းထန္တဲ႔ အနံ႔အရသာ ေပ်ာက္ေအာင္ ေရာေဖ်ာ္ၾကတယ္။
ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ပါ။
‪#‎ေထာပတ္သီးအေစ႔တျခမ္း‬ ဆိုရင္ ေဖ်ာ္ရည္ ၁ ခြက္စာ အတြက္ လံုေလာက္ပါပီ။
ဒီေလာက္ဆိုရင္ စာမရွည္ေအာင္ ဒီမွာပဲ နိဂံုးခ်ဳပ္ပါရေစ…
`` ေထာပတ္သီး ရဲ႕ ရတနာ ´´ ျဖစ္တဲ႔ ေထာပတ္သီးအေစ့ကို ေထာပတ္သီးခြဲစားတိုင္း သတိရရင္ ေက်နပ္ပါပီ။
အမႈန္႔ျပဳသံုးရင္ျဖစ္ျဖစ္ ေဖ်ာ္ရည္ထဲထည့္ႀကိတ္ေသာက္ရင္ျဖစ္ျဖစ္ အက်ိဳးမ်ားေအာင္ သံုးနိုင္ပါေစ…
လို႔ ဆႏၵျပဳရင္း…
smile emoticon
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ဆက္ပီး ႀကိဳးစားသြားပါဦးမယ္>>>
မူရင္းတင္သူ Hello. Dr, Diet မွ ကူးယူပါသည္ ...

No comments:

Post a Comment